ALPUA?

ALPUA vzw is de bergsport- & outdoorvereniging voor de Antwerpse student. Ben je geïnteresseerd in outdoor, klimmen, de bergen en de natuur, dan ben je bij ons van harte welkom! We richten ons op de Antwerpse student, maar iedereen kan deelnemen aan al onze activiteiten.

ALPUA zag het levenslicht in 2009 toen drie oudstudenten van de Universiteit Antwerpen vrijwillig besloten een excursie naar de top van de Mont Blanc op te zetten voor studenten. Na een selectieprocedure haalden in de zomer van 2010 negen van de negentien expeditieleden de top. In de zomer van 2012 werd op grote vraag een nieuwe doorstart gegeven met hulp van enkele jonge enthousiastelingen. Tijdens het daaropvolgende academiejaar 2012-2013 werden er enkele activiteiten georganiseerd, en als hoogtepunt vertrokken opnieuw negentien studenten onder onze begeleiding naar de Alpen, waarvan er dit keer zestien op de top van de Mont Blanc stonden. Vanaf 2013-2014 zetten zes bestuursleden zich actief in voor de organisatie van tal van activiteiten, en stond een volwaardige jaarlijkse werking op poten.

Het doel van ALPUA is om berg- en outdoorsport onder de aandacht te brengen bij de Antwerpse studenten, hun enthousiasme op te wekken en studenten (laagdrempelig) kennis te laten maken met alle schitterende mogelijkheden die de bergsport biedt. ALPUA creëert een platform voor klimmende en berg- en outdoorminnende studenten en brengt hen met elkaar in contact.

Een variatie van sporten en activiteiten die we onder de aandacht brengen: klimmen (indoor/outdoor), boulderen, alpinisme, wandelen, trekking, skiën/boarden (off-piste ‘freeride’, …), tourskiën, langlaufen, winterwandelen, andere outdoor bergsporten (trailrunning, canyoning, MTB, …), urban outdoor sports (slacklining, freerunning, …).

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van ALPUA is de jaarlijkse grote zomerexpeditie. Na Mont Blanc (2010 & 2013) en Zermatt (2014) trokken we in juli 2015 naar Saas Fee. In februari 2015 organiseerden we ook onze eerste wintertrekking; bestemming: Jbel Toubkal (Marokko), de hoogste berg van Noord-Afrika. Voorbije zomer gingen we opnieuw met 2 groepen naar Mont Blanc en hebben we Georgië en zijn Mount Kazbek verkend.

Schrijf je in op onze mailinglijst (in de rechterbalk van deze pagina) om op de hoogte gehouden te worden van onze activiteiten, en volg ons op Facebook 🙂 Hopelijk tot binnenkort!!

ALPUA vzw