AlpUA Alpenweek 2014: Monte Rosa

Wat?

We trekken voor een weekje alpinisme & trekking naar het Mattertal, vooral bekend dankzij het mondaine dorpje Zermatt en de berg der bergen: de Matterhorn.
Hoofddoel: het beklimmen van de Monte Rosa en zijn hoogste punt: de Dufourspitze, na de Mont Blanc het hoogste punt van de Alpen op 4.634m

We voorzien een alpinisme-programma en een wandel-/outdoorprogramma, beide met als uitvalsbasis het dorpje Täsch.

Wanneer?

We rijden naar het Mattertal tijdens de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 juli. We zullen terug in België zijn op zondag(avond) 27 juli.

Details?

Tijdens het alpinisme-programma maak je kennis met alpinisme en worden je de basisbegrippen van het alpinisme aangeleerd. Na een opwarmende tweedaagse trektocht met wildkamperen op de Tâschalp vertrekken we op 4-daagse huttentocht over de hoogste gletsjers van Europa.
Programma van deze huttentocht:
D1: Vanuit Zermatt vertrekken we en de eerste dag klimmen brengt ons op ca 3.500m en de Zwitsers-Italiaanse grens, met onderweg schitterende zichten op de Matterhorn.
D2: we beklimmen Breithorn 4.164m, en hopen onderweg ook nog Breithorn Central (4.159m), Pollux (4.092m) en Castor (4.223m) te beklimmen alvorens te overnachten in de Rifugio Quintino Sella (3.585m).
D3: We trekken op Italiaans grondgebied door en beklimmen onderweg (hopelijk) Pyramide Vincent (4.215m), Corno Nero (4.321m), Ludwisghöhe (4.341m) en Parrotspitze (4.432m) alvorens te eindigen op de Signalkuppe (4.554m aka Punta Gnifetti) waar we de nacht doorbrengen in het hoogste gebouw ter wereld: de Rifugio Marghérita).
D4: we beklimmen de Zumsteinspitze (4.563m) alvorens een poging op de top van de Monte Rosa aan te vatten: e Dufourspitze (4.634m). Halen we de top, dan traverseren we deze en dalen we af tot de Monte Rosa Hütte (2.883m) waar we kijken of we genoeg energie hebben om ineens af te dalen tot Zermatt (1.600m). Halen we de top niet, dan keren we via de Zumsteinspitze terug en dalen we rechtstreeks af; ofwel tot de Monte Rosa Hütte, ofwel rechtstreeks tot in Zermatt.

Hierna volgt nog een uitrust-dag die gebruikt kan worden als reservedag.

Let op: de begeleiding zijn géén officiële berggidsen. Je moet de trip dus zien als een zelfstandige tocht, waarbij je begeleid wordt door ervaren compagnons!

Het wandel-/outdoorprogramma zal 4 dagen begeleiding voorzien, voor de rest ben je vrij de streek te verkennen en te kiezen wat je zelf doet, eventueel samen met de andere mensen aanwezig (trek nooit alleen de bergen in!!)

Meer details over het programma kom je te weten op onze INFOAVOND (zie hieronder), en zal online beschikbaar zijn vanaf begin december.

Praktisch?

Om mee te kunnen op het alpinisme-programma moet je volgende stappen ondernemen:
– Inschrijven via alpua.outdoor@gmail.com met een motivatiebrief (waarom je graag zou meegaan) en een outdoor CV (wat heb je reeds gedaan in je leven op gebied van outdoor-, en bergsport). Deadline: 31 januari 2014; 23u59
– Voorschot betalen: € 100 op rekening 363-0430018-57.
– Deelnemen aan selectiewandeling in de Ardennen op zondag 2 maart 2014
– “Geselecteerd worden” 🙂

Voor de outdoorweek is inschrijven en voorschot betalen genoeg. Er is geen “selectie”. Deelnemen aan de selectiewandeling is niet verplicht maar zou wel tof zjin!

Prijs?

Inbegrepen in de pakketprijs (die op de infoavond bekend gemaakt wordt) is:
– Begeleiding
– Overnachtingen op de camping
– Ontbijt en avondeten op de camping / tijdens trektocht
– Transport ter plekke (trein/bus/liftjes)
– Overnachtingen half pension in de hutten
– Gebruik technisch klimmateriaal (touwen, gordel, schoenen, stijgijzers, helm, prusiktouwtjes/musketons)
– Voorbereidingstocht/selectiewandeling

Niet inbegrepen:
– Vervoer van/naar Zermatt (we organiseren een carpool; kosten van naft/péage te verdelen onder inzittenden van de auto’s)
– extra snacks voor onderweg
– extra uitgaven in dorpjes/hutten/…
– persoonlijk materiaal (rugzak, kledij, kampeergerief, …)
– lidmaatschap KBF (Bergsportfederatie): VERPLICHT ivm verzekering (en korting in de hutten)

Inbegrepen in prijs voor wandel-/outdoorpakket:
– wordt bekendgemaakt op infoavond!

Meer info?

Onze infoavond gaat door op donderdag 28 november 2013, vanaf 19u in de Aula Jan Fabre (G-010), Universiteit Antwerpen Campus Middelheim, Middelheimlaan 1, 2020 Antwerpen (zie ook hier!! of join het facebook event)
De extra info die hier werd gegeven vind je hieronder (klik op de link voor de powerpoint presentatie).

Monte Rosa 2014 Infoavond

Advertentie